Koripallon erotuomariksi

koripallo erotuomari

Suomen Koripalloliitto on laatinut selkeän, portaistetun erotuomaripolun peruskurssilta aina kansainväliselle FIBA-tasolle.

Kehittyminen koripallon erotuomariksi alkaa peruskurssilta, jonka voi suorittaa jo 15-vuotiaana. Tämän suorittamalla saa luokituksen Nuorisoerotuomari, joka pätevöittää toimimaan aputuomarina otteluissa.

Osaamista syvennetään jatkokurssilla, sen jälkeen kun käytännön kokemusta tuomaroinnista on jo hiukan kertynyt (suositus: vähintään puoli vuotta/kymmenen ottelua). Jatkokurssin suorittaneen luokitus on Alue-erotuomari, ja se oikeuttaa tuomaroimaan ylimmillään naisten III ja miesten IV-divisionassa.

Kokemuksen ja alueellisten tuomariklinkikoiden kautta Alue-erotuomari voi nousta Sarjaerotuomariksi. Silloin ylimmät sarjatasot ovat naisten II ja miesten III. Kausikoulutuksiin osallistuminen vuosittain on edellytys.

Talentti-erotuomariklinikka järjestetään vuosittain keväällä, ja sinne kutsutaan alueilta tuomareita suositusten perusteella. Talenttiklinikasta saatu koulutus mahdollistaa pääsyn Kansalliselle erotuomariklinikalle.

Kansallinen erotuomariklinikan kautta valmistuu Liittoerotuomareita. He toimivat päätuomareina naisten SM, miesten II-divarin ja nuorten SM otteluissa.

Valikoidut Liittoerotuomarit kutsutaan Pääsarjaerotuomareiden kandidaattikoulutukseen. PSE:t tuomaroivat miesten I-divisioonaa ja naisten Korisliigaa. He osallistuvat kausikoulutuksiin useita kertoja vuodessa.

Ylin kansallinen tuomariluokka on SME-tuomari, joiden vastuulla ovat Korisliigan ottelut.

Heistä tavoitteellisimmat voivat edetä myös kansainväliselle tasolle. Koulutus tapahtuu yhteistyössä kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n kanssa.

Koripallon erotuomariksi
Siirry sivun alkuun